Image Alt

Βεργίνα – Μίεζα – Βέρμιο

Μια εξόρμηση στην εύφορη «Μακεδονίδα γη», την κοιτίδα, σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, του αρχαίου Μακεδονικού βασιλείου, που καθόρισε την πορεία των τότε πόλεων-κρατών και τη φυσιογνωμία του μετέπειτα ελληνιστικού κόσμου.

Οι Αιγές, πρώτη πρωτεύουσα των αρχαίων Μακεδόνων, ο Φίλιππος Β΄, ο Μέγας Αλέξανδρος, η Ολυμπιάδα, ξαναζωντανεύουν μέσα από την περιήγηση στο Μουσείο των Βασιλικών Τάφων της Βεργίνας, και μαζί τους ξεδιπλώνεται το συναρπαστικό χρονικό μιας από τις σπουδαιότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του εικοστού αιώνα, με πρωταγωνιστή τη θρυλική φιγούρα του Μανόλη Ανδρόνικου.

Σε απόσταση αναπνοής μας υποδέχεται ο υδροβιότοπος του Αλιάκμονα, ενταγμένος στο δίκτυο Natura 2000. Μυθικός γιος του Ωκεανού και της Τηθύος, ο Αλιάκμονας είναι ο μεγαλύτερος, εξ ολοκλήρου σε ελληνικό έδαφος, ποταμός της χώρας. Θεοποιημένος για τα οφέλη του στην αρχαιότητα, εξακολουθεί να υδροδοτεί σε μεγάλο εύρος τη γύρω περιοχή, ενώ στα γαλαζοπράσινα νερά του βρίσκει καταφύγιο σημαντικός αριθμός ψαριών και πτηνών.

Αμφιθεατρικά κτισμένη στους πρόποδες του καταπράσινου Βερμίου η πρωτεύουσα του νομού Ημαθίας Βέροια υπήρξε σημαντικό αστικό κέντρο διαχρονικά. Από την πλατεία Ελιάς ως τη γραφική συνοικία Μπαρμπούτα, ρωμαϊκά κατάλοιπα, βυζαντινοί ναοί, οθωμανικά κτίσματα, παλιά αρχοντικά αφηγούνται την αδιάλειπτη παρουσία της πόλης από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας.

Η Νάουσα, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ημαθίας, δεν θα μπορούσε να λείπει από την περιήγησή μας. Το άλσος του Αγίου Νικολάου είναι μια μικρή όαση αναψυχής ιδανική για περπάτημα, χαλάρωση και γευσιγνωσία τοπικών προϊόντων. Στην περιοχή, που ήδη είχε κατοικηθεί από τη Νεολιθική εποχή, η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως τα ίχνη της αρχαίας μακεδονικής πόλης Μίεζας. Στο Ιερό των Νυμφών, στην περίφημη Σχολή του Αριστοτέλη, μαθήτευσε ο Μέγας Αλέξανδρος πλάι στο μεγάλο φιλόσοφο, σε ένα ειδυλλιακό τοπίο που ακόμα και σήμερα εμπνέει δίψα για γνώση και αναστοχασμό.

 

Δραστηριότητες:

  • Πεζοπορία στο μονοπάτι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και το Βέρμιο
  • Ποδηλασία στο Φράγμα του Αλιάκμονα
  • Αναρρίχηση
  • Επίσκεψη στο Μουσείο Βασιλικών Τάφων της Βεργίνας
  • Επίσκεψη στην αρχαία Μίεζα (Σχολή του Αριστοτέλη)
  • Επίσκεψη στη Βέροια και τη Νάουσα
Info
Date:

Πείτε μας περισσότερα!

Στείλτε μας τα στοιχεία σας αν ενδιαφέρεστε να οργανώσετε την δική σας περιπέτεια όπως ακριβώς την φαντάζεστε. Ένας εξειδικευμένος συνεργάτης μας θα επικοινωνήσει μαζί σας το συντομότερο δυνατό



    ή τηλεφωνικά: