Image Alt

Ιωάννινα – Μέτσοβο – Ζαγοροχώρια

Μία ολόκληρη ήπειρος περιτριγυρισμένη από βουνά, ποτάμια, φαράγγια, αλπικές λίμνες και πετρόκτιστα χωριά.

Ένα ανεξάντλητο τοπίο γεμάτο από ιστορία, αρχιτεκτονική, γαστρονομία, θρύλους και παραδόσεις.

Η καρδιά της Ηπείρου χτυπάει στα Ζαγοροχώρια. Ένα σύμπλεγμα από 46 χωριά διάσπαρτα στους πρόποδες της Πίνδου, με πετρόκτιστα αρχοντικά, τοξωτά γεφύρια, βυζαντινούς ναούς και μοναστήρια, πλακόστρωτα καλντερίμια, γραφικές πλατείες με παραδοσιακές ταβέρνες υψηλών γαστρονομικών απαιτήσεων.

Και αν τα Ζαγοροχώρια είναι η καρδιά της Ηπείρου, η ραχοκοκαλιά της δεν είναι άλλη από το φαράγγι του Βίκου. Επάξια κατέχει τη θέση του στο βιβλίο Guinness, ως το μεγαλύτερο φαράγγι σε αναλογία βάθους, πλάτους και μήκους. Είτε επιλέξει κανείς να διασχίσει ολόκληρο το φαράγγι, είτε τμήμα του, η πλούσια βλάστηση, τα κρυστάλλινα νερά του Βοϊδομάτη, τα τοξωτά γεφύρια και τα πανέμορφα χωριά θα του χαρίσουν μια μαγευτική εμπειρία.

Οι ορεινοί όγκοι της Τύμφης και του Σμόλικα δεσπόζουν με την επιβλητική ομορφιά τους, πρόκληση για όσους θέλουν να κατακτήσουν τις κορυφές τους, αλλά και να ζήσουν την απόκοσμη ομορφιά του αλπικού τοπίου, με τις μαγευτικές Δρακόλιμνες και τους αλπικούς τρίτωνες που ζουν στο υδάτινο περιβάλλον τους.

Η Κόνιτσα, κέντρο του αρχαίου βασιλείου των Μολοσσών και σημείο συνάντησης τριών ποταμών, του Αώου, του Βοϊδομάτη και του Σαρανταπόρου, φημίζεται για το εντυπωσιακό μονότοξο γεφύρι της, τις βυζαντινές εκκλησίες και τα οθωμανικά κτίσματα. Η χαράδρα του Αώου επιφυλάσσει μια πεζοπορική εμπειρία σπάνιας ομορφιάς, αλλά και μια μοναδική εμπειρία περιπέτειας και αδρεναλίνης: Via Ferrata, ή αλλιώς διάσχιση οργανωμένου αναρριχητικού πεδίου με συρματόσχοινα και ειδικά σκαλοπάτια, με πλήρη εξοπλισμό, κατάλληλη ακόμα και για άτομα χωρίς προηγούμενη εμπειρία στην αναρρίχηση.

Τα Ιωάννινα, πρωτεύουσα της Ηπείρου, χτισμένη στις όχθες της λίμνης Παμβώτιδας, υπήρξε πόλη των Τεχνών και των Γραμμάτων, ακμαίο οικονομικό και εμπορικό κέντρο για αιώνες. Η λίμνη και το ειδυλλιακό νησί της με τα βυζαντινά μοναστήρια και το μουσείο του Αλή Πασά, το επιβλητικό Κάστρο, αξιόλογα μουσεία, διατηρητέα αρχοντικά, ναοί, οθωμανικά και εβραϊκά μνημεία, συνθέτουν ένα μωσαϊκό πολιτισμών και θρησκειών και ένα σύγχρονο αστικό κέντρο που πάλλεται από ζωή. Σε απόσταση αναπνοής, το σπήλαιο του Περάματος είναι ένα αληθινό θαύμα της φύσης, με εντυπωσιακούς σχηματισμούς σταλακτιτών και σταλαγμιτών που θυμίζουν γλυπτά έργα τέχνης. Μόλις 22 χλμ. νότια των Ιωαννίνων, στους πρόποδες του βουνού Τόμαρος, σώζεται το μαντείο της Δωδώνης, το αρχαιότερο μαντείο του αρχαίου ελληνικού κόσμου, με ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα διατηρημένα θέατρα της αρχαιότητας.

Το Μέτσοβο, σκαρφαλωμένο στα 1.160 μέτρα, κατέχει επάξια τον χαρακτηρισμό ενός από τα ομορφότερα χωριά της Ελλάδας. Πατρίδα των εμπόρων  και σπουδαίων ευεργετών, υπήρξε πυρήνας πολιτιστικής και οικονομικής ανάπτυξης από τα χρόνια της Οθωμανικής κυριαρχίας ως τις μέρες μας. Το Λαογραφικό Μουσείο Τοσίτσα, η Πινακοθήκη Αβέρωφ, ο Αβερώφειος Κήπος, πέτρινα αρχοντικά, ναοί και μοναστήρια μαρτυρούν την ευμάρεια και την πολιτιστική ακτινοβολία του. Παραδοσιακά προϊόντα λαϊκής τέχνης, υφαντά, ξυλόγλυπτα και είδη αργυροτεχνίας, εκλεκτά εδέσματα της ηπειρώτικης κουζίνας, πλακόστρωτα καλντερίμια όπου μπορεί κανείς να ακούσει τους ντόπιους να μιλούν τη βλάχικη γλώσσα, δημιουργούν ένα σκηνικό βγαλμένο από άλλες εποχές. Τόπος άπειρου φυσικού κάλλους, το Μέτσοβο προσφέρεται για πεζοπορικές διαδρομές και ποδήλατο στο Ursa Trail, το διάσημο μονοπάτι της Αρκούδας, εξόρμηση στις μαγευτικές πηγές του Αώου και σκι σε οργανωμένα χιονοδρομικά κέντρα.

 

Δραστηριότητες:

  • Πεζοπορία
  • Ποδηλασία
  • Αναρρίχηση
  • Via Ferrata
  • Σκι
  • Περιήγηση στο Μέτσοβο και τα Ζαγοροχώρια
  • Περιήγηση στα Ιωάννινα (Νησί Λίμνης Παμβώτιδας, Μουσείο Αλή Πασά, Κάστρο Ιωαννίνων, Μουσεία και Αρχοντικά)
  • Επίσκεψη στο Σπήλαιο Περάματος
  • Επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης
Info
Date:

Πείτε μας περισσότερα!

Στείλτε μας τα στοιχεία σας αν ενδιαφέρεστε να οργανώσετε την δική σας περιπέτεια όπως ακριβώς την φαντάζεστε. Ένας εξειδικευμένος συνεργάτης μας θα επικοινωνήσει μαζί σας το συντομότερο δυνατό



    ή τηλεφωνικά: