Επιλογή ορειβατικού σάκου
Ορειβατικό σακίδιο.
Πώς θα κάνεις τη σωστή επιλογή
Σε κάθε σου δραστηριότητα στη φύση, ο αχώριστος σύντροφος που θα σε αγκαλιάσει και θα σε συνοδεύσει στις δύσκολες αλλά και απολαυστικές στιγμές που θα βιώσεις είναι το ορειβατικό σακίδιο. Αν έχεις επιλέξει το κατάλληλο ταίρι η συμβίωση θα είναι αρμονική παρόλες τις μικροεντάσεις. Αν όχι η συμβίωση δύσκολη και o χωρισμός θέμα χρόνου.
Πώς όμως θα κάνεις τη σωστή επιλογή. Οι μνηστήρες πολλοί. Η ποικιλία τεράστια σε χρώματα,μεγέθη,σχήματα, εξοπλισμό,υλικά κατασκευής,τρόπο πρόσδεσης. Πρόσεξε μην πέσεις στον έρωτα με την πρώτη ματιά.
Το σωστό μέγεθος
Το πρώτο πράγμα που εχεις να σκεφτεις είναι σε τη δραστηριότητά στοχεύεις. Για μία μονοήμερη περιπέτεια ένα σακίδιο 30 λίτρων είναι αρκετό. Για μία καλοκαιρινή διήμερη ανάβαση η διάσχιση με διαμονή σε καταφύγιο χρειάζεσαι 40-50 λίτρα. Για μία διήμερη πεζοπορία και διανυκτέρευση στη φύση 50-60 ,ενώ για χειμερινές συνθήκες 60 + .
Ο σωστός σχεδιασμός.
Το ορειβατικό σακίδιο πρέπει να έχει φαρδιά άνετη ζώνη μέσης η οποία να εφαρμόζει σωστά,να σφίγγει τη μέση και να πατάς στα οστά της λεκάνης. Ο σχεδιασμός του τέτοιος ώστε να μεταφέρει το μεγαλύτερο μέρος του βάρους που αναρτά στη λεκάνη και όχι στους ώμους και τη σπονδυλική στήλη. Για να επιτευχθεί αυτό το καλό ορειβατικό σακίδιο έχει ένα σκληρό σκελετό πλάτης ώστε να διατηρεί τη φόρμα του και να κατανέμει σωστά το βάρος.
Η σωστή εφαρμογή.
Τα ορειβατικά σακίδια έχουνε μεγέθη ανάλογα με το μήκος του κορμού σου έτσι ώστε να εφαρμόζει σωστά στη μέση και στους ώμους σου. Πρέπει με την βοήθεια του πωλητή να κάνεις τις μετρήσεις που χρειάζεται. Επίσης βγαίνουν σε ανδρικά και γυναικεία ώστε να αγκαλιάζουν το γυναικείο σώμα με τις διαφορετικές αναλογίες λεκάνης στήθους.
Εξοπλισμός.
Στην προσπάθειά τους τους οι εταιρίες να βγάλουν πιο δελεαστικά πακέτα φορτώνουν τα σακίδια με εξοπλισμό. Πολλά από αυτά χρήσιμα για σένα,ενω άλλα εντελώς άχρηστα. Φρόντισε να διαλέξεις κάτι που να υποστηρίζει τις ανάγκες σου,ανάλογα με τη δραστηριότητα που θα κάνεις και απέφυγε τα περιττά. Οσο πιο απλό και λιτό τόσο λιγότερο και το βάρος του. Με ένα λιτό σακίδιο μπορείς να εξοικονομήσεις και πάνω από 1 κιλό βάρος.
.Αδιαβροχοποίηση.
Κανένα σακίδιο δεν είναι αδιάβροχο παρόλο που ο πωλητής σε διαβεβαιώνει για αυτό. Ακόμα κι αν το ύφασμα έχει αδιαβροχοποίηση το νερό εισχωρεί από τις ραφές, τα φερμουάρ, τις τσέπες, την πλάτη.Παρόλα αυτά καλό είναι το ύφασμα να μην κράτα την υγρασία και προσθέτει βάρος. Ούτε τα καλύμματα σακιδίου συνήθως πετυχαίνουν το στόχο τους και με τον αέρα χάνουν κάθε επαφή με το το σακίδιο. Η σίγουρη λύση,αν θελεις να κρατησεις τα πραγματα σου στεγνα είναι να τα τοποθετήσεις μέσα σε σακούλες και μετά μέσα στο σακίδιο.
Αφιέρωσε χρόνο.
Μέσα στο κατάστημα που θα επισκεφθείς πρέπει να φορέσεις το σακίδιο, να το εφαρμόσεις πάνω σου ,να το φορτώσεις κάποιο βάρος ,να περπατήσεις μαζί του και να δεις πόσο άνετα αισθάνεσαι. Αν δεν έχεις χρόνο να διαθέσεις, ίσως χρειαστεί και παραπάνω από μία επισκέψεις για να σιγουρέψεις την αγορά σου.
Καλές αναβάσεις
See you there.