a

Τετραήμερη κυκλική ανάβαση από την ΒΑ πλευρά του Ολύμπου.

Επιλέγοντας αυτή την διαδρομή, έχουμε την δυνατότητα να δούμε το μεγαλύτερο κομμάτι του βουνού, καταφέρνουμε να μην περάσουμε από το ίδιο μέρος και φυσικά να ανεβούμε στην κορυφή!

 

1η ημέρα.

Η διαδρομή ξεκινάει από την θέση “Διασταύρωση” (ή αλλιώς θέση “Γκορτσιά”) περίπου στα 1100μ υψόμετρο. Σε 6 χιλιόμετρα πορείας με Υψομετρική Διαφορά (ΥΔ) περίπου 900μ συναντάμε το καταφύγιο της Πετρόστρουγκας. Ο χρόνος που χρειάζεται συνήθως είναι γύρω στις 4 ώρες. Το μονοπάτι σε αυτό το κομμάτι κινείται μέσα σε πυκνό δάσος με οξιές και πεύκα.  Το καταφύγιο της Πετρόστρουγκας σε όμορφη τοποθεσία με υπέροχη θέα το Αιγαίο πέλαγος είναι πλήρως οργανωμένο και υπάρχει η δυνατότητα για φαγητό, ενυδάτωση και ξεκούραση/ύπνο.

 

 

2η ημέρα.

Την δεύτερη ημέρα η διαδρομή συνεχίζει αρχικά σε μονοπάτι με δέντρα (ρόμπολα) αλλά πολύ σύντομα χάνονται καθώς μπαίνουμε στο αλπικό πεδίο. Μέχρι το Οροπέδιο των Μουσών και τα δύο καταφύγια που υπάρχουν εκεί διανύουμε απόσταση περίπου 6 χιλ με ΥΔ 700μ. Ο χρόνος που απαιτείται είναι 4,5 ώρες περίπου. Στο οροπέδιο (2650μ) συναντάμε τα δύο υψηλότερα καταφύγια του Ολύμπου (“Χρήστος Κάκκαλος” και “Γιώσος Αποστολίδης”) τα οποία είναι επίσης πλήρως οργανωμένα. Λίγη ξεκούραση, φαΐ και ενυδάτωση και το απόγευμα λίγο πριν την δύση του ήλιου βόλτα στην κοντινή κορυφή του προφήτη Ηλία (2803μ) όπου υπάρχει και ομώνυμο εκκλησάκι (ψηλότερη εκκλησία των Βαλκανίων). Χρόνος πορείας περίπου 20λεπτά.

 

3η ημέρα

Η επόμενη ημέρα θα είναι ημέρα Κορυφής και κατάβασης στο καταφύγιο “Σπήλιος Αγαπητός” στα 2100μ. Ο χρόνος για την κορυφή είναι 3 ώρες περίπου. Σε αυτό το κομμάτι ο κάθε συμμετέχων φοράει τον εξοπλισμό (ζώνη αναρρίχησης, κράνος) και δένεται με τον Οδηγό Βουνού. Αφού γίνει η κορυφή συνεχίζουμε την πορεία μας (4,5 χιλ ΥΔ -900μ)  μέχρι το Καταφύγιο “Σ. Αγαπητός”. Ο χρόνος μέχρι το καταφύγιο είναι 2 ώρες.  Σε αυτό το κομμάτι της διαδρομής ακολουθούμε τα Ζωνάρια, μονοπάτι το οποίο περνάει κάτω από τις ψηλότερες κορυφές του Ολύμπου (Στεφάνι, Μύτικας, Σκάλα) με τέλεια θέα προς το φαράγγι του Ενιπέα, το Λιτόχωρο και τη θάλασσα.

 

 

4η ημέρα

Ημέρα κατάβασης στον πολιτισμό. Το τελευταίο κομμάτι της διαδρομής μας είναι μέσα στο πανέμορφο φαράγγι του Ενιπέα. Από το καταφύγιο “Σ. Αγαπητός” θα φτάσουμε στην θέση Πριόνια. Θα χρειαστεί να διανύσουμε 4,5 χιλ. με υψομετρική διαφορά 1000μ. ενώ ο χρόνος κατάβασης είναι περίπου 2,5 ώρες. Από την θέση Πριόνια υπάρχει η επιλογή να επισκεφτούμε μία βάθρα με ένα μεγάλο καταρράκτη όπου οι τολμηροί θα κάνουν μία δροσερή βουτιά στα κρυστάλλινα νερά. Χρόνος πορείας 20 λεπτά.

 

Δυσκολία διαδρομής 2/5

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις, μπορούν να το ακολουθήσουν άτομα με μέτρια φυσική κατάσταση, γκρουπ μικρών παιδιών, άτομα μεγάλης ηλικίας ή άτομα που απλά θέλουν να περάσουν χρόνο στο βουνό.

Περίοδος Μάιος  – Σεπτέμβριος.

Η επιλογή να ανεβείτε στην κορυφή του Ολύμπου (Μύτικας) είναι προαιρετική. Μπορείτε οποιαδήποτε στιγμή να ακυρώσετε την ανάβαση και να συνεχίσετε την πορεία σας.

Περιλαμβάνει την συνοδεία, την ξενάγηση, την ανάβαση στην κορυφή με πιστοποιημένο Οδηγό Βουνού (μέλος του Σωματείου Οδηγών Βουνού Ελλάδος – HMGA), τον απαραίτητο εξοπλισμό για την κορυφή (ζώνη αναρρίχησης, κράνος, σχοινιά και κρίκους ασφαλείας).

Ο Οδηγός Βουνού (αρχηγός της εξόρμησης) έχει το δικαίωμα να ακυρώσει την ανάβαση για την κορυφή του Μύτικα εφόσον οι καιρικές συνθήκες δεν το επιτρέπουν για την ασφάλεια των συμμετεχόντων.

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ

  • Ανάβαση στην κορυφή με πιστοποιημένο Οδηγό Βουνού
  • Συνοδεία και ξενάγηση
  • Απαραίτητος εξοπλισμός κορυφής (ζώνη αναρρίχησης, κράνος, σχοινιά και κρίκοι ασφαλείας)

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ

Info
Κατηγορία

Πεζοπορία

Διαδρομή

Διασταύρωση – Πετρόστρουγκα – Σκούρτα – Οροπέδιο – Μύτικας – Σ. Αγαπητός – Πριόνια

Περίοδος

Μάιος – Σεπτέμβριος

Ημέρες

4

Ηλικία

15+

Date:

Πείτε μας περισσότερα!

Στείλτε μας τα στοιχεία σας αν ενδιαφέρεστε να οργανώσετε την δική σας περιπέτεια όπως ακριβώς την φαντάζεστε. Ένας εξειδικευμένος συνεργάτης μας θα επικοινωνήσει μαζί σας το συντομότερο δυνατό    ή τηλεφωνικά: